Hurda Katalizör
Bir katalizörün hurda haline gelebilmesi için uzun yıllar boyunca kullanılması gerekmektedir. Böylelikle zaman içerisinde kirli gazın emilimini sağlayan maddelerin tükenmesi gerekmektedir. Bunun sonucu olarak da katalizör bir hurda katalizör haline dönüşmektedir.
Bir katalizörün hurda katalizöre dönüşümü artık görevini yerine getiremeyen ve içeriğindeki maddelerin tükenmesiyle oluşur. Bunun yanı sıra aracın kaza sonucu işlevini yerine getirememesinden dolayı olur.
Katalizörler bir otomotiv parçalarıdır. Katalizörlerin kullanım amacı ise araçların yakıt tüketimlerinin düşürülmesidir. Bunun yanı sıra motorun çalışmasından sonra ortaya çıkan kirli gazların azaltılmasını sağlama amacıyladır. Temel işlevi bunları sağlamaktır. Ancak yine de katalizörlerin temel amacı, egzozdan çıkan gazların çevreye daha temiz salınmasını yerine getirmekdir.
Katalizörlerin içinde 3 farklı madde bulunur. Bunlar paladyum, plantinyum ve rodyumdur. Bu üç farklı ve ana değerdeki metal katalizör içinde yer alır. Ancak yine de her araçta bu metaller farklı miktarlarda bulunur. Katalizör otomobiller içinde 2 farklı türde bulunur. Bunlar metalik ve seramiktir.
Hurda Katalizörlerin Geri Dönüştürülmesi
Hurda veya atık halde bulunun ve artık kullanılmayan katalizörlerin geri dönüştürülmesi oldukça önemlidir. Bu katalizörlerin değerlendirilmesinde hurda sektöründe uzun yıllar hizmet veren firmalar bulunmaktadır ve bu katalizörlerin geri dönüştürülmesini yapmaktadırlar.
Geri dönüştürülmek üzere toplanan katalizörler parçalara ayrılırlar. İlk işlemde rafine edilmektedirler. Rafine edilen katalizör içindeki maddeler, bu rafine etme işlemi sırasında açığa çıkmaktadırlar. Katalizörün çalışmasındaki en önemli etken olan maddelerin ortaya çıkarılması ile araç katalizörlerinin geri dönüşüm süreci de başlamaktadır.
Hurda katalizör geri dönüşümünün sağlayacağı faydalar
Hurda ya da kullanım dışı katalizörlerin geri dönüşümünü sağlamak istiyorsanız, firmamız uzun yılları bulan deneyimiyle bu hurdaları toplamaktadır ve geri dönüşümünü sağlamaktadır. Atık halde ve geri dönüştürülmesi gereken hurda katalizörleri geri dönüştürerek bu işlem sonrasında büyük oranda geri kazanım elde edilebilecektir. Hurda katalizörlerin geri dönüştürülmesi için iyi bir analiz yapılması gerekmektedir. Firmamız bu hızlı analizi iyi bir şekilde yerine getirmekte ve hurda katalizörlerin geri dönüşümünü sağlayabilmektedir. Böylelikle ülke ekonomisine de katkıda bulunmaktadır. Hurda katalizörlerin geri dönüşümü ile kazanç sağlanabilmektedir.
Hurda Oto-katalizör Toplama
Oto-katalizör bir otomotiv parçası olarak kullanılır. Araçlardaki yakıt tüketimini düşürmesinin yanı sıra kimyasal gazların çıkışını da azaltmaktadır. Oto-katalizör daha çok egzoz gazının çevreye daha temizlenmiş olarak salınımını sağlar. İçinde platinyum, paladyum ve rodyum gibi üç ana değerli metali aracın cinsine göre içinde barındırır. Katalizörler seramik ya da metalik olmak üzere iki tiptir. Dünya genelinde %95 gibi yoğun bir miktarda kullanılan katalizörler seramik olanlarıdır.
Atasoy katalizör ömrünü tamamlamış veya hasarlı her türlü oto katalizör toplama ve ayrıştırma konusunda engin bir deneyime sahiptir. Toplanan parçaların rafine edilmesi, içindeki değerli metallerin ortaya çıkarılması için çaba harcamaktadır.
Katalizör sözcüğü eski Yunanca bir sözcüktür. Katalizör bir tepkimenin hareket enerjisini düşürmektedir. Böylece reaksiyon hızını artırmaktadır. Ancak bu işlem sürecinde kendisi hiçbir değişikliğe uğramamaktadır. Katalizörün tepkime sırasında yerine getirdiği bu işleme kataliz denir. Heterojen kataliz mekanizmalarının süreci hala daha tam olarak bilinmemektedir. Heterojen katalizör olarak en çok platin, osminyum, rodyum, rutenyum, paladyum gibi atom numarası büyük geçiş metallerinin kendileridir ya da farklı yapılarıdır. Heterojen katalizde daha iyi bir tepkime verimi elde edilmesi için parça boyutu küçültülerek yüzey alanları büyütülür. Özellikle petrokimya sektöründe daha yaygın kullanılmak üzere endüstriyel tip katalizörler de bulunmaktadır.
Katalitik konverterlerin çalışma prensipleri nasıldır?
Günümüzde yollarda milyonlarca araç bulunmaktadır. Bunların her biri potansiyel bir hava kirletici olarak dolaşmaktadır. Özellikle de büyük kentlerde bu hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşmakta ve hayatı olumsuz etkilemektedir. Bu da büyük sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunları çözmek için kimi çabalar da mevcuttur. Bu egzost gazının yol açtığı çevre kirliliğini en aza indirmek için kimi kanun ve yönetmelikler bulunmaktadır. Bunların doğrultusunda otomobil üreticileri araç motorları ve yakıt sistemlerinde çeşitli iyileştirmeler de yapmaktadır. Hava kirliliğine yol açan atıkların en aza indirgenmesi için havaya salınmadan önce bir takım işlemlere tabi tutarak zararlı atıkları ayrıştıran “katalitik konverter” adında bir cihaz geliştirilmiştir.
Bunları kontrol altında tutabilmek için bazı düzenekler hazırlanmıştır. Bu düzenekler yakıt – hava oranını ideale yakın düzeyde tutmayı amaçlamaktadır. Teorik olarak bu oran emilen hava içindeki oksijenin tamamını kullanarak yakıtın tamamının yakıldığı orandır. Benzinli motorlar için bu yakıt-hava oranı 14.7/1 dir. Bu oran bu şekilde matematikselleştirilirken seyir sırasında bu ideal orandan sapmalar da mümkündür. Bu oran kimi zaman daha fazla olmakla birlikte kimi zaman ise daha düşük olmaktadır.
Bir arabanın ürettiği atıklar havanın %78’ini oluşturduğu bilinen nitrojen gazı, en önemli kirli atık olarak da karbondioksit ve su buharıdır. Karbondioksit dışında bu atıklar büyük oranda zararsızdır. Fakat motordaki yanma süreci çevreye zararlı bir çok atık üretmektedir. Yanma süreci başlı başına risk taşıyan bir kirletici unsurdur.
Katalitik konvertörlerin kirliliği azaltmadaki rolü
Günümüz şartlarında birçok araçta üç yollu katalitik konverter bulunmaktadır. Üç yollu ifadesinden kasıt yukarıda anılan üç önemli atıktır. Bunlar korbonmonoksit, hidrokarbonlar ve nitrojen oksitlerdir. Konvertör iki ayrı tipte katalist kullanır. Bunlar kısıtlayıcı azaltma katalizörü ve oksidasyon katalizörüdür. Her iki tipte de seramik yapı, platin, rodyum ve paladyum kaplanarak oluşturulur. Buradaki temel nokta egzost gazının reaksiyona tabi tutularak ve az seviyede katalizör kullanarak yüzeyin olabildiğinde genişletilmesidir.